Število članov in strokovnost nam
omogočata, da bomo za vse člane,
od najmlajših do odraslih, našli
najbolj primerno skupino in trenerja.

Primerjava tipičnih plavalnih programov

Koncept plavalne šole pri nas ni pogost. Ponavadi lahko pri plavanju
izbirate le med rekreativnimi kratkimi tečaji in treniranjem.
Pripravili smo vam preglednico z razlikami med našo šolo in drugimi programi.

 Tečaj plavanjaŠola plavanja - NarfTreniranje plavanja
pogostost vadbe2x - 5x na teden1x - 3x na teden5x - 10x na teden
trajanje1 - 2 mesecaveč let (najmanj 1 leto)več let
število nivojev znanja (razredov)2 - 6 (odvisno od ponudnika)17enako številu selekcij
spremljava stanja in napredkanedada
postopki delaspoznavanjespoznavanje
utrjevanje
uporaba
spoznavanje
utrjevanje
treniranje
ciljnekaj vedenja o tehnikahobvladovanje vseh tehniktekmovanje
uporabnost znanjazabava in kopanje
relativna varnost
aktivno plavanje
zdravje
družba
potrjevanje v tekmovalnem okolju
status športnika v družbi
izraba odvečne energije
aktivnostobčasnaredna in sistematičnavsakodnevna
primernostza nezahtevneza potrpežljiveza izbrane

Kaj pravijo naši člani?

Najboljše razloge za plavanje vam lahko dajo kar naši člani.
Predstavljamo vam nekaj prispevkov, ki smo jih objavili v preteklih zbornikih.

Plavanje je zelo koristno, ne samo zaradi gibanja in zdravega življenja in vsega tega, kar nam govorijo pametni ljudje, pač pa tudi zaradi spoznavanja novih prijateljev in pridobivanja učnih navad. Kar pa se meni zdi najpomembnejšeje, da sem se skozi plavanje naučil, da se lahko doseže vse, če le imaš voljo in potrpljenje. Narf je nekaj posebnega, saj te tu naučijo plavati lepo, učinkovito, pa tudi hitro.

Zelo mi je všeč, saj veliko delamo na detajlih, ki se ti sicer ne zdijo pomembni, vendar veliko pripomorejo k res kvalitetnemu plavanju. Med plavanjem odmislim na vse neprijetne stvari v šoli in drugje, se sprostim in znorim, zato sem lahko tudi v šoli in pri drugem delu bolj zbran. Ko sem bil majhen, nikoli nisem imel zares velike želje plavati, vendar sta me starša spodbujala, naj vseeno vztrajam, za kar sem jima danes zelo hvaležen.

Življenja brez plavanja si danes sploh ne predstavljam več, pa tudi življenja brez prijateljev iz plavanja ne. V glavnem, PLAVANJE JE ZAKON!

Miha Jakopič

Ko sem bila majhna, sem prišla v Narf. Prišla sem zato, da bi, če bi bila poplava, lahko rešila družino. Najprej sem plavala v majhnem bazenu. Tam sem se učila brcati noge kravl, zavesljaje (prsno)... Potem smo polovico ure bili v majhnem, polovico pa v velikem bazenu. Učiteljica me je dobro naučila plavanja v velikem bazenu, najprej pa sem se zelo, zelo bala. Zelo rada bi se naučila delfina in upam, da se ga tudi bom. Ko gremo poleti na morje, zelo rada plavam hrbtno, prsno ali kravl. Narf mi je všeč predvsem zato, ker so v njem zelo dobri učitelji in učiteljice, ki te super naučijo plavati. Upam da bom tudi naslednje leto hodila na plavanje!

Arina Mitrović

Pri Narfu plavam že od 5. leta in od takrat se je moj pogled na plavanje zelo spremenil. Včasih so me morali starši prisiliti, da sem šla v bazen, zdaj pa je stvar popolnoma drugačna. V plavanju neizmerno uživam in si težko predstavljam normalen deloven teden brez treningov. V vodi se vedno počutim odlično, pa naj bo trening težek ali lahek. Zelo sem se navezala tudi na svoje soplavalce, ki mi polepšajo čisto vsak trening. Z nekaterimi smo postali res dobri prijatelji. Tudi trenerja Tomaža imam rada, saj vedno najde način, da nas nasmeje in spodbudi. Upam, da bom program demonstratorjev tudi letos opravila uspešno in pri Narfu pridobila še veliko plavalnega znanja.

Eva Juren

Ponedeljki, četrtki in petki so dnevi, ki se jih veselim. Zakaj? Ker se na bazenu dobimo, da zaplavamo iz vsakodnevnega stresa v sprostitev, druženje, zabavo. Ni nam odveč pokazati zdravju, da nam veliko pomeni. Če bi vsi radi plavali, bi naš svet postal pozitivna energetska bomba. Po vsakem treningu so moje misli pozitivnejše, ker vem, da sem za svoje telo naredila najboljše.

Ana Susman

Plavanje ni le nek šport, ki ga vsak malo zna, ker se mora znati obdržati na gladini vode; plavanje je šport, ki ti poda občutek, da lahko v vodi narediš karkoli in ob tem nimaš nobenih obremenitev. Vendar je plavanje zame nekaj več kot le to. Na plavanje sem nekaj časa hodila le zaradi dobre družbe. Vendar šele zdaj ugotavljam, kakšen užitek je plavati. Vedno, ko sem potrta zaradi kakšnih ocen v šoli, me samo misel na to, kako zabavno je plavati, že spravi v dobro voljo. Pa čeprav se je na dan testa kdaj treba učiti še zjutraj, ker sem prejšnji dan plavala zvečer in se nisem naučila vsega, nikoli ne bom obžalovala odločitve, da grem na bazen.

Klepet po uri plavanja pa je sploh neprecenljiv. Dekleta si svoje lase umivamo in sušimo počasi, da se le lahko dlje časa družimo. Ne glede na neučakane starše, ki nas čakajo, klepetamo, saj smo postale že dobre prijateljice. Za to se lahko zahvalim vsem prijaznim in potrpežljivim staršem, ki nas čakajo in razumejo.

Katja Krupenko

Plavanje mi veliko pomeni že od otroštva, saj se spomnim, kako sem vsakič komaj čakal, da grem na plavanje in se družim s prijatelji. In moje mnenje o plavanju se niti do danes ni spremenilo. Še vedno me spremlja trikrat na teden. Res je, da so treningi kar dosti težji od tistih izpred desetih let, a to le sodi k športu. Sedaj ko sem začel trenirati triatlon, je plavanje postalo še toliko bolj pomembno, saj triatlon tekme ne moraš zmagati samo z dobrim plavanjem, lahko pa jo s slabim vsekakor izgubiš. Plavalne treninge vzamem zelo resno in sem prepričam da z mojim trdnim delom in z pomočjo trenerjevih izkušenj lahko veliko še izboljšam.

Zelo pa mi je všeč tudi družba s katero plavam, skozi vsa ta leta smo postali zelo dobri prijatelji in se veliko tudi družimo z demo 1 in 3. Vsi smo tam in počnemo tisto stvar, ki nam je vsem skupaj všeč, plavamo.

Urh Klenovšek

Plavam, plavam, plavam, in to govorim že devet let, pa vseeno bom z veseljem govoril še naslednja leta zabavnega učenja. V spomin so se mi vtisnile vse stvari, ki sem se jih naučil, ljudje, ki sem spoznal, ter izkušnje in misli, katerih sem bil deležen. Želja po plavanju je tako močna, da mi je odločitev po nadaljevanju samoumevna. V demo programu sem že dve leti in moram priznati, da je super, še bolje kot prejšnje leto. Ne samo to, prav vsako leto je še boljše.

Plavanje mi predstavlja moč življenja. Ne potrebujem Aladinove svetilke, da bi jo podrgnil za izpolnitev želje, saj se mi je ta ob plavanju že izpolnila. Še bolj bo izpolnjena, ko bom pridobljeno znanje lahko predajal naprej. Zato je to moj naslednji motiv, cilj in pot. Juhu, se vidimo prihodnje leto!

Matevž Strbad

Dolgo sem menjaval športe od gimnastike do nogometa, nato pa me je oče vpisal v Narfovo šolo plavanja. Počasi sem se začel privajati na vodo in napredoval sem zelo hitro. Že po dveh letih sem imel možnost postati demonstrator. Kot demonstratorju je zame plavanje res nekaj posebnega, saj se v njem lahko sprostim, uživam ter kratkočasno pozabim na šolo in podobno. Plavanje je polno prelepega drsenja, hitrih obratov in lepo izvedenih gibov. Zelo pomembni so treningi, kjer nadgrajuješ in izpopolnjuješ svoj plavalni slog. Vsako leto gremo na priprave v Cerkno, kjer s pomočjo videoanaliz ter z veliko pomočjo Tomaža in drugih učiteljev dodelujemo svoje plavanje. Rad hodim na treninge zaradi odlične soplavalske
družbe in seveda tudi zaradi vode.

Zame je plavanje res nekaj posebnega in ga ne bi zamenjal za noben drug šport!

Tilen Savnik

Odkar plavam trikrat na teden, je plavanje zame postalo skoraj vsakdanja stvar, brez katere si zdaj vseh teh tednov sploh ne predstavljam. Spoznala sem nove prijatelje, ki mi vsakič znova polepšajo dan. Med plavanjem se sprostim in v vodi pustim ves napor celotnega dneva. S treningov se vedno vračam vesela, četudi sem imela še nekaj ur prej slab dan.

Klara Lukek

Plavanje je najboljši šport! Prav zares. Mi ne verjamete? V tem spisu vam bom to dokazala!

Plavam v plavalni šoli Narf. Je najboljša plavalna šola na svetu! Plavanja se učim pri Nani, ki je najboljša, najbolj prijazna učiteljica plavanja na svetu! Ob nadomeščanjih me učita tudi Špela in Iva.

Pri Narfu se pri vsaki tehniki učimo plavati pravilno. Plavamo kravl, prsno in hrbtno, učimo se tudi delfina. Moji dve najljubši tehniki sta kravl in prsno, tudi hrbtno mi dobro gre. Udarjati delfin noge je prav zabavno!! Tudi v morju rada plavam, v bazenu pa se počutim kot doma!

Ob vsem tem sem pozabila na nekaj zalooo pomembnega! Seveda! Narfovo poletje! Narfovo poletje je poletni tabor na Krku. Vsako leto sem šla, saj je vedno zelo zabavno! Tam plavamo, se potapljamo, srfamo, kartamo in se zabavamo.

Sedemkrat Hura za Narf! Trikrat hura za učiteljico Nano!

Ida Vavpetič

Spet smo na koncu plavalnega leta. To leto je bilo res supr. Nisem le užival na treningih, ampak sem se ogromno naučil tudi od skupine, s katero sem preživljal eno uro na teden. Bilo je res super. Z trenerjem sva se super razumela in si tako vodenje skupine malo porazdelila. Če je kateri od otrok potreboval pomoč pri plavalnih tehnikah, sem bil takoj zraven in ga popravil. Ne morem verjeti, koliko novih stvari spoznaš pri tem. Tudi če so plavalci malo razigrani in kdaj neposlušni, je to še ena od stvari, ki jih je treba doživet. Program asistentov je res zabaven, poučen in prelit z veliko novimi izkušnjami. Kaj češ bolšga od zabave, pri kateri se nekaj naučiš 🙂

Mark Lukek

Pogosto zastavljena vprašanja

Zbrali smo nekaj pogostih vprašanj iz naših pogovorov s starši.
Z veseljem vam bomo odgovorili tudi na druga vprašanja.

Zakaj bi se odločili za vaš program?

Zasebna šola plavanja NARF za otroke, mladostnike in odrasle, je nastala zaradi otrok, s prepričanjem, da otroci potrebujejo najboljše. Najnižji cilj šole je, da člani preplavajo 1 kilometer lahkotno, s pravilno in učinkovito tehniko. To znanje smo si postavili kot ločnico med povprečnim in šolanim plavalcem zato, ker je večini ljudi ta cilj s primernim pristopom lahko dosegljiv. Za tiste, ki ravno dosežejo ta kriterij to pomeni približno pol ure zmerne neprekinjene aktivnosti.

Čeprav nanjnižji cilj opredeljujemo s preplavano razdaljo, pa nas pri učenju bolj kot razdalja zanimata pravilnost in lahkotnost tehnike. Bolj kot tehnika zaveslajev in udarcev nas zanimata tehnika dihanja in ležanja na vodi. In še bolj kot z nalogami se ukvarjamo z odnosi in počutjem.

Kaj je pri plavanju res pomembno?

Pri plavanju je malo res velikih, izstopajočih stvari (kot so roke, ali noge). Je pa nekaj malih stvari, ki jih opazimo, če pogledamo z neznačilnega zornega kota. Ravno z njimi se je pomembno ukvarjati: takt, ritem, tempo, oblika, koordinacija, dinamika, vztrajnost in veselje. Telo jih le odraža s tehniko.

Kdaj se bo moj otrok naučil plavati?

V sposobnostih in dinamiki razvoja smo ljudje različni. Takšni, ki zdaj prehitevamo, drugič zaostajamo. Večina dojenčkov že lahko pluta na vodi, nekateri pa se po njej lahko pomikajo z značilnimi plavalnimi gibi že pri dveh letih. Večina otrok je sposobna pri 12-ih letih preplavati za večino ljudi nepredstavljivo razdaljo enega kilometra, kar za trenerane plavalce že dolgo ni nič posebnega.

Največ je odvisnega od tega, kako rad bo otrok imel vodo in kaj za vas pomeni plavati. Če bo otrok imel rad vodo, bo v plavanju tako užival, da bo klasične zamahe naredil morda pri štirih letih. Če vam to zadošča, bo to osvojil že v kratkem tečaju. Če pa bi radi, da se otrok nauči tistega plavanja, ki bi ga z lahkoto znal, boste morali razmišljati, da ne gre za nastavljanje gibov, ki bodo podobni plavalnim, ampak za oblikovanje pravilne – ekonomične plavalne tehnike. Tega pa se ne da storiti v čarobno kratkem času. In tu ste pred dilemo. Uči se lahko intenzivno ali extenzivno, na hitro v tečaju ali počasi v šoli.

Mi verjamemo:

  • da je intenzivno primerno za starejše, ki jim življenje beži, mlajši pa naj se učijo prijazneje – bolj postopno
  • da je smiselno začeti zgodaj, recimo s 5-imi leti, potem pa imeti nekaj let potrpljenja in se z otrokom veseliti ur v vodi.

Razumemo pa tudi, da današnja vsesplošna stiska (tudi s časom) ni voda na mlin našemu pogledu.

Kaj boste učili 14 letnega otroka, ki že zna plavati vse?

Najprej bomo pogledali, česa morda še ne zna ali ne dovolj dobro, potem pa se bomo pogovorili o smiselnosti učenja. Morda je takšnemu mladeniču ali mladenki bolj do plavalne aktivnosti kot »mučnega« strogega učenja. V tem primeru bomo načrtovali ob plavanju v dobri družbi, med morebitnimi obstoječimi napakami pa v dogovoru z mladostnikkom/co izbrali eno ali dve, na kateri bomo med letom pozorni, da ju odpravimo.

Ali se bodo otroci učili plavati vse štiri tehnike?

Predpostavljamo, da je bolje, ko nekdo zapusti šolo plavanja, da obvlada vsaj eno tehniko res dobro, kot pa tri slabo. Zato ne učimo vseh tehnik hkrati enako. Dokler člani še ne obvladajo nobene od tehnik tako, da bi bila primerna za utrjevanje, se intenzivneje posvečamo učenju ene tehnike, z dvema pa se v tem času le seznanja na njunih osnovah. Če bodo dovolj dolgo v programu, jih bomo naučili treh tehnik, učili pa se bodo tudi delfina. Ali se ga bodo naučili pa ni odvisno le od časa ampak tudi od telesnih lastnosti, ki jih ima posamezni član.

Kaj učite v vaši šoli?

Uživati v aktivnem plavanju.

V štirih tehnikah, ki jih plavajo trenirani plavalci (kravl, prsno, hrbtno, delfin) , usposobiti člane do stopnje, ko po obliki plavanja ne plavajo slabše od večine tekmovalcev (to pomeni tako pravilno, da je tehnika zaradi pravilnosti lahkotna – ekonomična, ob povečani uporabi moči pa tudi učinkovita).

Vztrajati v aktivnosti, ki je sama po sebi monotona in zato lahko tudi dolgočasna, kar pomeni vzgajati zbranost in potrpežljivost in samokontrolo.